Bliv klogere - træk stikket ud

5. juni 2015

En hjerne, der er på konstant arbejde, fungerer dårligere, end den hjerne, der får lov at få plads til at lege.

Et eller andet sted, i en bog eller en film, har du sandsynligvis oplevet den buddhistiske guru, der hælder te i en fyldt kop, så den flyder over til elevens forundring. Han vil illustrere princippet, at hvis sindet er fyldt, er der ikke plads til nyt.

Du har muligvis også erfaret, at en vane er svær at komme af med, fordi du får tilbagefald, så snart du slipper fokus.

Når vi konstant gør mere af det, vi er vant til, fylder vi mere unødvendigt og ikke-udviklende oveni, og hjernen bliver doven. Eftersom den kun oplever det, den er vant til, har den ingen grund til at tænke nyt; der tilføres ikke noget, der giver anledning til at finde på.

Når vi følger gamle vaner, sparer vi energi. Hjernens forbindelser er som Joakim von Ands tænke-cirkel, hvor han graver sig ned i jorden i sin cirkel af tænkning. Det kræver ekstra kræfter at komme op igen.

Hvis vi virkeligt vil skifte vane, skal der bruges ekstra energi på at komme op af sporet for at danne et nyt.

Hvis bevidstheden er fyldt af fortidens spøgelser og alt det ubevidste, den er vant til at tage beslutninger ud fra, kommer der intet nyt. 

Derfor er en pause nødvendig for at restituere hjernen til udvikling.

En pause behøver ikke være at lægge sig i hængekøjen – selvom det kan være en god idé af og til. Det kan også være at lave noget HELT ANDET. Altså ikke beskæftige sig med noget, der i det skjulte er en sideopgave til den opgave, du slipper.

I boge,The Diamond Cutter, sender masteren en amerikansk buddhist ud i det pulserende forretningsliv. Han har hygget sig i et fjerntliggende kloster i 20 år med faste vaner og meditation, men masteren ved, at hans sindelag først viser sit værd, når det møder modgang. Den ikke længere så unge mand bliver VP i et diamantfirma med den travlhed, det medfører. Han holder dog fast i sine retreats for at holde hjernen klar og sindet tømt. Hvert år tilbringer han 14 dage i et fjernt kloster med eneste netforbindelse på en bakke en lang gåtur væk – og det er vel at mærke ud over sin ferie.

Hver uge har han en hel dag uden dagligt arbejde, som han bruger til meditation, inspiration fra andre og velgørenhed.

Det er hans opskrift på at holde sig i balance med sine livsværdier og hele tiden holde sindet åbent for nye indtryk.

Vi ved alle, hvornår vi trænger til at hive stikket ud, hvis vi mærker efter.

Personligt har jeg forkølelsessår som min indikator for, at jeg næsten har overskredet min formåen og trænger til at lave noget andet. Straks jeg mærker kløen i læben, ved jeg, at jeg har kørt for hurtigt i samme rille for længe, for nu er mit immunsystem påvirket. Vores immunsystem garanterer vores sundhed, og når vi gør noget, der er usundt, vil det reagere. Vi har hver især vore små tegn på træthed: hovedpine, ondt i halsen, mavesmerter, allergien blusser op uden ydre årsag. De siger alle uden undtagelse: du kører på overtid for din krop.

Vi kan fortsætte længe uden, at det tilsyneladende skader; tage en smertestiller, løbe et par kilometer for ekstra energi, og hvad vi ellers finder af lappeløsninger. Men for nogle ender det med sammenbrud, stress, depression, og en hjerne der er brændt sammen.

Ved at lytte til kroppens signaler, forstår vi også, hvornår hjernen skal klares, så den igen tænker skarpt. For når vi kører ud over vor formåen, går hjernen i automatmode, hvilket betyder, at ingen af dine idéer er originale, din tid for at løse en opgave bliver længere, dit overblik forsvinder, så du bliver ved og ved og ved med at køre ud af et spor, der slet ikke behøver så megen opmærksomhed; lysten til at arbejde forsvinder, og du kører på vilje alene, dit overskud til det, der ellers fylder dig med energi, forsvinder.

Det kan afhjælpes med en plan for at ”gå i retreat”, hvor du laver noget helt andet – ikke en løbetur for at skabe mere energi til at arbejde videre om aftenen, eller andre skjulte energigivere med det formål at kunne klare mere.

Du skal gøre noget, der er helt anderledes. Måske rent faktisk lægge dig i hængekøjen eller meditere. Det kan også være en tur i botanisk have, en ridetur eller en gåtur, hvor du ikke tænker på andet end naturen omkring dig.

Retreats har den effekt, at du lader tankerne inkubere i det ubevidste. Ofte vil en fremragende idé træde frem midt i en pause, fordi andre intelligente dele af din hjerne har fået fred til at arbejde. Uden gåturen ingen genial idé. Måske en løsning, men i forhold til ideen er den halvt gennemført og af dårlig kvalitet.

Det er en vigtig investering at brug tid på pauser; den tid er godt givet ud senere, hvor der sandsynligvis spares megen tid, fordi løsningen havde meget højere kvalitet.

Læs om foredrag om emnet.

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

Jeg blev opmærksom på at også humor og en uhøjtidelig tilgang til mig selv er gode egenskaber når jeg vil opnå mål for mig selv og min organisation.
Berit Sanne Andersen, overlæge og leder