Elektronik-fri dage

7. juli 2015

I 2012 lavede jeg en aftale med mig selv: De første 3 dage af min cyklus var også dage, hvor jeg afstod fra al elektronisk støj. Det indebar ingen tv, ingen radio…nu bliver det udfordrende….ingen computer…og mere endnu….ingen telefon, hvilket også indebar, ingen Facebook, hvilket ikke er et savn for mig, men måske en passende udfordring for dig? I de 3 dage måtte jeg finde andre måder at klare dagen på, ikke mindst på arbejdsdage, hvor min daværende kompagnon brokkede sig over, at jeg ikke var til at få fat på i telefon eller pr. mail. Men sådan var det. Jeg lærte at manøvrere og intet vigtigt gik tabt, hvilket er en pointe værd at huske, for en del af vores besættelse af de elektroniske medier, er knyttet til frygten for at gå glip af. 

Mit formål var at lytte til mig selv, blive mere nærværende både med mig selv og mine omgivelser – og missionen lykkedes, ikke uventet.

I begyndelsen af de 3 dage, var der en detox-periode med abstinenser og rastløshed. Det blev åbenlyst, hvor stor en del af min tid, jeg bruger på eletroniske medier – og bestemt også hvor stor en del af mit liv, jeg spilder på bevidstløs omgang med det, der skulle være hjælpemidler, men som for mange er blevet mål i sig selv. Læs Arianne Huffingtons bog ”At Leve”, hvis du vil have mere inspiration til nærvær.

Jeg havde et intent, hvilket er et uomgængeligt forsæt, så intet skulle lokke mig til ”et hurtigt kig”; så der var kun mig selv til at finde ud af, hvordan jeg kunne organisere mig, og hvad jeg skulle bruge den ekstra tid på. Interessant nok kom kreativiteten til mig på andendagen, så jeg skrev en hel del mere end ellers, spillede brætspil med min søn, gik nye ture i mit nærområde, besøgte uanmeldt mennesker, jeg ikke havde talt med længe, lavede bål i haven. Arbejdsopgaver, der krævede tid og opmærksomhed, blev håndteret med klar hjerne, fokus og kreativitet.

Organiseringen af tiden og det faktum, at jeg ikke tjekker mails eller besvarer min telefon, er meget, meget mindre vanskelig, end man skulle tro.

De tre dage er et retreat og særdeles sundt for oplevelsen af livet, og hvor meget overflødig tid, der ligger i nogle af de ”elektroniske aktiviteter”. Tid der kan bruges på kontakt med sig selv og fysisk samvær med andre.

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling som ansat i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Næste arrangement

19. juni 2020
Sted: On-line kl. 12.30 - 13
Pris: Gratis
Beskrivelse: En pause til dig
De fantastiske omgivelser på Island og Mettes evne til at komme under huden på mig som person, gav mig den plads og det rum, jeg skulle bruge for at reflektere over, hvad jeg vil med min ledelse.
Rikke Markmann Johannesen