Giv glæde i julen

19. december 2014

I en ældre film: Pay it forward, får en skoledreng i sociologi til opgave at beskrive, hvordan man kan ændre verden. Han vælger et projekt, hvor han giver noget til en anden, som ikke skal betale tilbage, men betale fremad til en tredie person. Der er altså tale om en helt uselvisk god gerning, som da jeg som spejder tog et duelighedsmærke ved at gøre gode gerninger. ”Gode gerninger” er næstekærlige handlinger, hvor vi hjælper en anden, for eksempel var det populært at følge en ældre dame over vejen.

Drengen hjælper en fremmed, der hjælper en anden og får selv sine gerninger tilbage ad uforudsete kanaler. Ikke at det er et mål i sig selv. Pointen er, som jeg har lært af mine lærere i Peru, at give, før vi modtager. Gerningen i sig selv er en gave til os selv. Men vi får det også tilbage på måder, vi ikke kan forudse.

Som ung i Århus hjalp jeg ofte fremmede, der var i vanskeligheder. En fulderik, der ikke kunne finde sit nøglehul. En anden fulderik, der væltede med sin cykel. En mand ved et busstoppested i snestorm kom med i bilen, da min kæreste hentede mig i frostvejr, hvor busserne stoppede med at køre, og viste sig at lugte af pis og bræk efter en uges turen rundt. Ja, det var ofte fulde folk, men de havde brug for hjælp.

Nogle dage er jeg meget bevidst om at smile til alle fremmede, jeg møder. Når jeg får et smil tilbage, modtager jeg selv en gave, min dag lyser op. Ofte får vi vore gaver tilbage ad uventede kanaler og anerkender måske end ikke, at det, vi gav, nu kom tilbage.

Det her er en idé til at holde jul i næstekærlighedens ånd ved at give uventede gaver – og hold øje med overraskende gaver, du får tilbage.

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling som ansat i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

11. maj 2020
20. april 2020

Næste arrangement

20. maj 2020
Sted: On-line kl. 12.30 - 13
Pris: Gratis
Beskrivelse: En pause til dig
Mette evner at sætte et rum, hvor jeg som deltager tænker, at jeg er heldig.
Jesper Hjulmand, CEO