Heltinder

30. oktober 2015

I en mail i dag blev ordet heltinde nævnt, og jeg blev inspireret til at skrive dette indlæg.

Jeg skriver ganske vist kvinde hele vejen igennem, men meget af det gælder også for mange mænd.

Jeg voksede op uden "den nære veninde" og var genert, men ikke ensom, indtil teenageårene, hvor jeg besluttede mig for at være udadvendt. Min tid indtil da gik med at lære med hoved og krop. Jeg var, hvad min mor kaldte en læsehest, men elskede også fysiske aktivitet og kunne bruge timer, dage på at øve mig i at gå på slap line i haven - et tykt tov bundet op imellem to stakitpæle. Jeg var, hvad lærerne i karakterbogen kaldte "dygtig", for jeg elskede skolen og læste bøgerne den første uge efter sommerferien af videbegær.

Jeg fandt mig aldrig til rette med, undskyld udtrykket, tøsefnidder og begik mig væsentligt bedre med drengene.

Det indebar, at jeg i mange år ikke havde heltinder, men helte.

Som fuldvoksen begyndte jeg at lede efter heltinder, for jeg forstod ikke, hvorfor det altid var mænd, der inspirerede mig. Det var ikke nogen nem opgave at få hul på, for ubevidst vidste jeg, at mænd havde det sjovere. Når jeg kiggede på kvinderne i min opvækst, levede de efter min vurdering kedelige liv som oppassere og med uinteressante jobs. Så jeg dømte dem dengang ubevidst ude (beklager, kære hverdagens heltinder). Jeg var drevet af en trang til at lære og lære mere og udfordre mine egne grænser. Når jeg dyrkede sport, skulle jeg lede længe efter kvinder, der ville noget med det og ikke hellere ville drikke kaffe og snakke. Heldigvis findes de, men det tog tid at finde dem.

Som sagt tog det tid at ændre perspektiv, så jeg kunne se de kvindelige inspiratorer, men med bevidstheden om det, dukkede de op.

De kvinder der inspirerer den del af mig, der er i evig søgen efter at lære, er de, der har valgt det usædvanlige liv med mod til at udtrykke sig offentligt med integritet og vove sig ud på dybt vand.

Og så er der de kvinder, der ikke gør væsen af sig, men som dagligt forandrer verden igennem vedholdende vilje til at levere og servicere.

Wise Woman blev skabt, fordi jeg gerne vil se endnu flere kvinder blomstre og tage mod til sig til at vise, hvem de er, og hvilke fantastisk egenskaber, der gemmer sig i en dagligdag, hvor de tager sig af. Jeg ved, hvor meget der gemmer sig, som verden har brug for.

Jeg har stadigvæk helte, for der er noget at lære af mænd, der er så passionerede, at de må vise verden deres talenter. Ofte, hvis man betragter deres liv, har de en kvinde ved deres side, som tager sig af børn og de daglige rutineopgaver, så de selv kan koncentrere sig om at hjælpe verden. Jeg har mødt flere kvinder, der har været hjemmets engel, indtil børnene blev voksne, og nu er deres tid kommet, hvor de folder sig ud. Og det er aldrig for sent.

Derfor ser vi også ofte, at kvinder "der driver det til noget", har valgt barnløse liv. Heldigvis er der eksempler på kvinder, der magter både at bruge deres talent fuldt ud og samtidig have en familie. De tager meget bevidste valg og skaffer sig hjælp.

Udfordringen er ofte den dårlige samvittighed over ikke at være fuldendt som mor, foregangskvinde og alle de andre roller i et kvindeliv. Dårlig samvittighed kommer dels af at sammenligne sig med den kollektive mening - og den er værd at tage op til overvejelse. Den kommer også af sammenligning med de værdier, vi selv er vokset op med; også de skal have et grundigt eftersyn, for vi lever i en anden tid med andre muligheder og udfordringer. Når den dårlige samvittighed kryber ind, forsvinder genialiteten og evnen til at se muligheder. 

Modet til at stå frem med integritet, men uden dårlig samvittighed over ikke at være som "de andre", kendetegner de kvinder, der evner at forandre verden og blive inspirationskilder for os.

Den anden udfordring er at bede om hjælp. Det kan være en næsten uoverstigelig forhindring at bede om hjælp, når der ligger en ubevidst forestilling om, at vi skal kunne klare alt selv. Hvor har vi lært det? Det er i orden at bede om hjælp. Det er i orden at sige højt, hvad vi gerne vil have. Antydninger tjener intet andet formål end at holde os fangne i underdanighed.

Ligeværd og villighed til at stå ved sig selv og sine talenter er vejen til at blive sin egen heltinde.

Skriv gerne en mail om dine heltinder.

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

Gruppens sammenhold er styrket, vi er nærværende med hinanden og oplever oprigtig interesse for hinanden som mennesker. Det tager vi med hjem i virksomheden, hvor det skaber synergi i samarbejdet.
Charlotte Pommer, HR direktør