Zen og kunsten at skabe

3. november 2014

På radio 24syv hørte jeg udsendelsen: "Ånden i Flasken", som er et interviewprogram med en flaske god vin imellem vært og gæst. Værten talte om, at han af og til kunne opnå en helt særlig tilstand, når han drak en udsøgt vin. Nu kunne vi grine lidt over, at det gør vi vel altid, når vi drikker alkohol, men han talte om en oplevelse, der rakte ud over alkohol. 

Ånden i....hvad-som-helst, der er frembragt med udsøgt omhu, kærlighed og forståelse for ånden i det, man fremstiller. Jeg tænkte, at nogle kan finde det ved at finde den helt rigtige antikvitet (og meget andet, men det var antikivtet, der dukkede op i mine tanker).

Om vi er bevidste om det eller ej, søger vi alle de helt særlige oplevelser, som jeg vil kalde transcendens; hvor vi oplever en tilstand af en helt anden karakter end vores daglige gænge igennem en ting eller handling, der har en helt særlig resonans i os. Musik er et område, hvor mange kan transcendere - også selvom valget af musik fra person til person kan være så forskelligt som heavy metal til en sonate af Mozart. Storslået natur er også et sted de fleste af os af og til får store oplevelser, der går ud over almindelig hverdags tilstand.

At vin og antikivteter og andre ting, der er vigtige for et menneske kan få os til at foretage en indre rejse til noget, der er større end os selv, er helt fantastisk. Det er ikke uden grund, at vi har vores nørdede områder og søger at gøre vores ypperste, for der er mere i den end "blot" vin eller en stol. 

Overvej et øjeblik, hvilke genstande eller situationer, der sætter dig i en anden tilstand. Oplevelsen har ofte en karakter, der er svær at beskrive med mindre man er kunstner.

Personligt har jeg et magisk øjeblik fra Museum of Metropolitan Art i New York, som grundlæggende ændrede min forståelse af stor, eviggyldig kunst. Jeg var der med min dengang 16 årige søn. Museet var fyldt, ikke mindst i de fantastiske udstillinger af de helt store kunstnere, således også i Van Gogh salen. Jeg gik rundt alene imellem alle menneskene og mærkede en følelse af ærefrygt over at se så mange værker samlet af denne maler, vi alle kender til og har hørt historier om. I Danmark har vi måske et enkelt værk af de allerstørste, her var der mange, så mange, at jeg fik en oplevelse af kunstnerens liv og udvikling.

Jeg stoppede i en tyk gruppe af mennesker, men med frit udsyn til det lille maleri "Starry Night", som er stjerner på nattehimlen og blev ramt af .. transcendes. Verden omkring mig forsvandt, alle menneskenes snak og blitzen var væk. Pludselig forstod jeg med hele mit væsen, hvad Van Gogh malede den nat, hvordan han forstod den stjernehimmel, han betragtede. Jeg vil ikke forsøge at beskrive oplevelsen med mange ord udover, at jeg forstod ALT. Jeg var eet med kunstner, maleriet, universet.

Min oplevelse var et Zen-moment.

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling som ansat i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

11. maj 2020
20. april 2020

Næste arrangement

20. maj 2020
Sted: On-line kl. 12.30 - 13
Pris: Gratis
Beskrivelse: En pause til dig
Det kunne være utålmodighed, der fik hestene til at løbe den modsatte retning, eller manglende kommunikation mellem kolleger, der også bevirkede at hesten ikke kunne finde ud af, hvad den skulle.
Rikke Markmann Johannessen, director