Ledelse der kan hele frygt

17. marts 2020

I hårde tider er det dejligt at se ledere, der kommunikerer klart, roligt og med faglighed i ryggen.

Jeg har nøje fulgt nyheder, siden corona viste sig i Wuhan, Kina. I den seneste tid næsten med nyhedsbegær, men en angstfyldt drøm, fik mig til at rationere mit nyhedsindtag en smule.

Der er meget man kan være bange for: Selve sygdommen; at smitte vore svagere borgere; økomonien; børnenes pasning og læring; er der stadig et job om lidt? Tilføj selv din personlige frygt.

Men frygt kan udvikle sig til udefinerbar angst, hvis den står uimodsagt. Frygt kan føre til mangelfuld ledelse og ledere, der nægter at se realiteterne i øjnene. Den personlige frygt har en årsag, men i virkeligheden ved vi ikke, hvad der kommer til at ske og kan ikke se længere frem end til i dag. Vi kan altså opleve frygten for det ukendte, hvor vi ikke kan se fremtiden.

Der er heldigvis elementer, der kan dæmpe frygt, og som man som leder, kan smitte sine medarbejdere med.

Man kan modere frygt med sund fornuft, panik med tålmodighed og usikkerhed med uddannelse.

Det vil for eksempel sige, at søge informationer fra de dygtigste fagfolk, der ved, hvad de taler om. Måske kan det i første omgang gøre frygten større, fordi forudsigelserne er værre end fantasien, men det gør ”det ukendte” mere forudsigeligt og er baseret på de mest præcise estimater.

Den sunde fornuft er at stoppe op, tænke sig om og ikke løbe med de første de værste fake news fra Facebook. Den sunde fornuft er at følge sundhedsmyndighedernes råd og vide, at det at vaske hænder har en markant effekt på at minimere smitten, fordi coronavirus er af en slags, der bliver ødelagt af sæbe og i øvrigt også sprit.

Tålmodighed er at købe sin del af toiletpapir og ikke efterlade tomme hylder til sine naboer. Det er at tage i stiv arm, at man skal få en hverdag til at fungere med børn og arbejde hjemme. Det er at søge fællesskab på andre måder end de vante i en periode – det går over igen. Desuden kan du øge kram og kys derhjemme, hvor alle bliver lige meget udsat for smitte fra hinanden. Tålmodighed er at forstå at nogle bliver grebet af panik, imens andre tager det let. Hvilket leder os til at tale om uddannelse.

Vi bliver alle uddannet i ”udbredelse og effekter af coronavirus” time for time, måske endda minut for minut. Det er ikke lige meget, hvem vi lader os uddanne af. Eksperterne og de officielle websites (f.eks. coronasmitte.dk) er mit bedste bud, kombineret med din sunde fornuft.

Det næste skridt, når vi erkender at situationen er, som den er, er, at vi stjæler ideerne tilbage fra frygten. Vi bliver kreative i forhold til at løse det, vi står i. Vi finder fællesskab på andre måder. Vi får systemer op at stå til at fjernundervise.

Vi bor i et land, der har valgt én politisk vej, imens vi ser nabolande, der vælger en anden vej. Hvilken der er den bedste, ved ingen, før i bakspejlet. Livet leves jo forlæns og erkendes baglæns.

I usikre tider hvor vi ikke aner, hvad fremtiden bringer, men er klar over, at der er store udfordringer fra i forgårs, kan vi vælge at bringe en anden smitte videre:

Smit med sund fornuft.

Smit med viden.

Smit med tålmodighed.

Smit med kærlighed og omsorg på afstand – og mange, store kram til de helt nære.

Smit med idéer.

Og smit IKKE med coronavirus.

 

 

 

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling som ansat i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Og bedst af alt gik udviklingen ikke i stå, da vi forlod seminaret - det virker stadig!
Jørgen Krogh, direktør