Social kapital

7. marts 2017

Den nye valuta for graden af tillid imellem mennesker.

Social kapital (hvis du ikke er stødt på det før) er kort fortalt investeringen i at skabe nære bånd imellem mennesker på en arbejdsplads, og den tillid man sætte ind på kontoen.

Forskningen viser, ikke overraskende, at et godt sammentømret team, performer bedre end nye mennesker, der skal arbejde sammen. Det sammentømrede team har investeret i at lære hinanden at kende, ikke blot på det faglige område, men også det personlige. Når et sådant team blev påført forandring (for eksempel et nyt medlem), var der typisk nedgang i performance. Så i tider, hvor forandring er på mode, kan man cialis 5mg se sig omkring og finde de relationer, der er værd at kæmpe for at beholde. Det, der sker i nære relationer og højt ydende teams, er, at pænheden og facaderne forsvinder, og når det sker, kan man sige tingene til hinanden åbent og ligetil, hvilket gavner kreativiteten. Det opstår, fordi folk i teamet føler sig trygge nok til at dele de helt sære, små, skæve, ikke færdige idéer, som ikke kan begrundes, men som en anden i teamet måske kan bygge videre på. Statistisk set har det vist sig, at kreativiteten falder, når man sætter en ny person i teamet, måske endda oprindeligt med den hensigt at booste idérigdommen. Der opstår usikkerhed, og man ved ikke, hvor man har hinanden. Det kræver en investering i relationer at opbygge et højt ydende team.

Man kan heldigvis arbejde bevidst med tillidsopbygning og den sociale kapital i et team og være omhyggelige med at give relationer plads og hjælp til at trives. For forandringer er uundgåelige - selv indenfor veletablerede teams kan der ske ændringer i motivationen hos den enkelte fra opgave til opgave af forskellige og helt naturlige årsager.

Forskningen i den sociale kapital viser, at der er omkostninger ved forandring, som altså ikke skal skabes for enhver pris. Forandring skal behandles med varsomhed og omhu, så man opbygger og vedligeholder relationer og styrker synergien imellem mennesker, der forstår at arbejde for en fælles sag. Den viden der ligger imellem to eller flere mennesker i nært samarbejde, kan ikke genskabes i nye relationer. Det er et rentetab, man kan være meget mere bevidst om. Hvad får vi? Hvad mister vi? Hvad er til gavn for helheden?

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

Energien og engagementet var højt under og efter seminaret, og vi lykkedes overraskende hurtigt med at gennemføre de vigtige aftaler, vi lavede.
Lars Østergaard, professor og ledende overlæge