Lyt så andre taler

Tager du ordet så snart, du kan? Siger andre ikke så meget i dit selskab? Zoner de ud?

Måske er det fordi, du ikke lytter.

Lyder det paradoksalt?

Det er det ikke, for hvis man er en nærværende lytter, hører man også, hvad der interesserer og foruroliger andre og kan nemmere pejle sig ind på, hvilken knap der kan sætte gang i selv tilbageholdende menneskers talestrøm.

At lytte er at bruge alle sanser til at sætte sig ind i en andens situation.

Jeg har ladet kursister bruge 3 timer på at lytte - kun lytte - til en fremmed, så de kunne lære, hvad det vil sige at lytte til mennesker med forskellige behov. Og oveni i det lærte de sig selv at kende som lyttere.

At lytte med empati uden at tage en andens problemer personligt er en kunst, som kan læres, udvikles og forfines.

Når man ønsker at skabe fortrolighed og hjælpe en anden til at tænke selv, kan man være katalysator for forbløffende indsigter, ideer og tanker.

I team-sammenhæng er synergien imellem medlemmerne afgørende for at skabe nyt. Ideer, der er bygget op i en inspireret brainstorm, får som regel høj kvaliteten, når fortroligheden er stor. Fortrolighedens forudsætning er et trygt sted, hvor man kan være sig selv og ærligt give udtryk for sine tanker og følelser. Utryghed skaber forsigtighed og sjældent mod til at fortælle om skøre og skæve ideer.

Hvis man er en 12-tals lytter, skaber man tillid og kan lytte ideer frem, også hos de mest forsigtige.

At lytte så andre taler er kunsten at være ægte interesseret, empatisk og at inspirere med din tilstedeværelse.

"Lyt så andre taler" er et foredrag på 2 timer, hvor I får noget med hjem at tale om og lytte til, og hvor I bliver involverede undervejs. Du kan booke det til din organisation, dine netværk eller til et åbent arrangement.

Kontakt Mette Holm for at høre mere.

Mette Holm

Mette holm

Efter at have arbejdet med toplederudvikling i mange år valgte jeg i 2010 at blive selvstændig for at skærpe fokus på mental styrke og mindset for udvikling og læring i ledelse og organisation.

Læs mere om Mette Holm

Nyheder

Gruppens sammenhold er styrket, vi er nærværende med hinanden og oplever oprigtig interesse for hinanden som mennesker. Det tager vi med hjem i virksomheden, hvor det skaber synergi i samarbejdet.
Charlotte Pommer, HR direktør